Antyforum

Pełna wersja: Książka...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Na poczatek ..polecam..

Achaje - Andrzeja Ziemiańskiego (3 tomy)
bo..
Fantasy...
bo..
mnóstwo w niej magii.. siły.. uczucia..

"...Kiedy rano, kompletnie osowiała, tkwiła skulona przy swoim drzewie, coś się w niej przełamało. Właśnie wstawało słońce. Słyszała szum wody w licznych strumykach i fontannach, świergot ptaków, ciche nawoływania służby. Bogowie! Jak pięknie! I jak strasznie groźnie wyglądało to wszystko. Nagle z przerażającą jasnością zdała sobie sprawę, że jest na świecie absolutnie sama. Że nikt jej nie pomoże, nie ma co liczyć na jakiegokolwiek drugiego człowieka. Może żyć, może też umrzeć. W jakieś niezmiernie małej cząstce zależało to od niej samej. Nie, nie zmieni wyroków Bogów, nie potrafi uchronić się przed cierpieniem, nie potrafi obronić się przed jakąkolwiek większą od niej samej siłą. Ale też... Zrozumiała, że nie ma najmniejszego sensu czekanie na szczęśliwy traf, na to, że ci którzy powinni jej cokolwiek dać, dadzą jej to, ochronią, ukierunkują. Jest sama. Maleńki, drżący byt w oceanie wrogiego wszechświata.
Gdyby tylko potrafiła się podnieść. Gdyby tylko nie bała się aż strasznie..."

pozdrawiam..
Czytałem.

Ziemiański to sprawny pisarz, a "Achaja" to bodaj jego pierwsze tak długie dzieło.

Czytało mi się dobrze, choć w pewnym momencie zaczęły się dłużyzny. Fakt, że późno, ale zawsze.
Ogólnie pozycja dobraBig Grin

A żeby coś polecić, to polecę.
Tolkien.

Poleciałem.

Adamas napisał(a):
Czytałem.

Ziemiański to sprawny pisarz, a "Achaja" to bodaj jego pierwsze tak długie dzieło.

Czytało mi się dobrze, choć w pewnym momencie zaczęły się dłużyzny. Fakt, że późno, ale zawsze.
Ogólnie pozycja dobraBig Grin

A żeby coś polecić, to polecę.
Tolkien.

Poleciałem.

Adamas...

Najbardziej ..wciągnął mnie tom I i III..
Ja Wiedzmina.... obecnie ..
jak tylko ciut czasu ...i spokoju ...
by odpłynąć..

pozdrawiam..

Dziś polecam...

A.Sapkowskiego...
opowiadanie "MELADIE"

Widzę tunel lustrzany, wyżłobiony, zda się
W podziemiach moich marzeń, groźny i zaklęty
Samotny, stopą ludzką nigdy nie dotknięty
Nie znający pór roku, zamarły w bezczasie.

Widzę baśń zwierciadlaną, kędy zamiast słońca
Nad zwłokami praistnień orszak gromnic czuwa
Baśń, co się sama z siebie bez końca wysnuwa
Po to, aby się nigdy nie dosnuć do końca...

Bolesław Leśmian

Baśń o.. Tristanie i Izoldzie oczyma Sapkowskiego...
Niesamowity klimat ....
Przeczytałam.. wrecz jednym tchem...
Wspaniale "działa.." by odpłynąć od kłopotów... szarosci za oknem...
by znalesc sie w swiecie... pelnym milości ...poświęcenia..cech ....które coraz mniej ...dostrzec można w zyciu codziennym...

"...Wsunęła mi ramię pod głowę, przesunęła dłonią po włosach, dotknęła zgrubienia, biegnącego od ciemienia po ucho. Skrzywiłem się lekko. Włosy na szramie rosną mi w dziwacznych kierunkach i dotknięcie przyprawia czasami o nieznośny ból.
- Wir ich miłości - szepnęła. - Wessał nas wir ich miłości. Ciebie i mnie. Ale czy rzeczywiście nas uratowano? A jeżeli pogrążamy się w otchłani, razem z nimi? Co nas czeka, Morholcie? Morze? Łódź bez steru?
- Branwen...
- Kochaj mnie, Morholcie. Morze upomina się o nas, słyszysz? Ale póki tu jesteśmy, póki nie zakończyła się jeszcze legenda... "

pozdrawiam jesiennie...

Ewa
Nawiązania do celtyckiego Cyklu Arturiańskiego i przecież bardzo pokrewnej doń opowieści o Tristanie znajdziesz też w Wiedźminie.

A i ciekawa jest "Trylogia husycka" w/w Autora.
No tak, AS rox Big Grin
Z tego co się orientuję AS jest do tego stopnia zafascynowany światem króla Artura, że odniesienia do niego znajdują się chyba w każdym cyklu powieści. Jeśli chodzi o Wiedźmina to ciekawe połączenie wyszło w "Pani Jeziora".

No a tak ode mnie...
Ostatnio zainteresowała mnie 'fantastyka angelologiczna', czyli coś o aniołach, zwłaszcza tych nie do końca dobrych :]

Na początek polecam "Kłamce" Jakuba Ćwieka, łatwy i przyjemny zbiór opowiadań z dużą dawką humoru, który w ciekawy sposób łączy i przeplata różne religie. Zaczyna się od tego, że anioły pozbawione boskiej kontroli rozpoczynają krucjatę przeciw pogańskim bóstwom i tak trafiają na Kłamcę, który zostaję ich "chłopcem na posyłki"...

Dla bardziej doświadczonych "Siewca Wiatru" Maji Lidii Kossakowskiej, pozycja którą musi znać każdy szanujący się czytelnik fantasy.
Krótko: BezPańskie anielskie zastępy zostają postawione w obliczu Armagedonu, w świecie, w którym nawet sam Lucyfer nie jest tym najgorszym... Devil

Pozdrawiam, Loki Splash2
Weź fabuły nie zdradzajWink

A "Siewca..." jest niezły. ciekawe światy Kossakowska (tytularna właścicielka pałacu Kossakowskich w Warszawie) w innych dziełach kreuje.

Adamas napisał(a):
Weź fabuły nie zdradzajWink

w zasadzie nie napisałem więcej niż można przeczytać na okładce, a więcej pisać o tym nie będę, niech się sami dowiedzą Splash2

to ja dzis ciut inny klimat ..Smile

Artur Golden
"Wyznania gejszy"

"...Chiyo Nitta jest córką ubogiego rybaka. Gdy jej matka zapada na śmiertelną chorobę, ojciec sprzedaje za pośrednictwem pana Tanaki obydwie swoje córki. Dzięki swej urodzie dziewczynka trafia do Gion, rozrywkowej dzielnicy Kioto. Biedna Chiyo zupełnie nie zdaje sobie sprawy jak wielkiej zmianie ulegnie jej dotychczasowe życie...."

Niesamowita przemiana ..z ubogiej..dziewczynki..w piękna...pociagajaca ...Kobietke ...- niezupelnie ..jak w Kopciuszku Toungue
Ponoc ..nie wszystkie rytuały przedstawione w książce sa zgodne z historia...
i co z tego ..Smile
Pomimo.. sporej ilosci opisów...wciąga...
Swietna powieść biograficzna...
Zdecydowanie ..dla starszych dzieci..Smile
Wyznania gejszy- najnudniejsza książka jaką w życiu czytałam. Można by ją streścić do 10 stron, wtedy może byłaby ciekawa. Tak samo jak te inne kwiaty pustyni i w ogóle. Nadmiar tego jest na rynku, w ogóle mnie to nie rusza.
Stron: 1 2 3 4 5
Przekierowanie