Antyforum

Pełna wersja: Twórczość rockowa - własne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
czyli bynajmniej nie zbieranina naszych zespołów w których gramy, lecz pomysłów, tekstów, riffów, etc

zaprzyjaźniony zespół, Black Point Band, prosił mnie o napisanie kawałka do jednej z ich nut:
0:13 Ogień (whisper - let it flow)
0:16 Płomień (whisper - let it flow)

0:26(intro text /ref)
Ogień i płomień w nich moc zaklęta
Na wieki w sobie, razem ujęta
W swej mocy wierni, zamknięci…
Lecz na wieki też wyklęci(– scream, Lower/growl)

0:39 stanza 1
Stoję tu, taki sam
Marzeń brak, lecz powiem wam
Koszmarna myśl, od życia kop
Ja chce odejść, uciec stąd
Chcę gdzieś iść, zostawić was
Samemu sobie, ustawiać czas
I przed nikim nie czołgać się
Nadziei iskra pali mnie!

1:20 bridge 1
Ognista moc…
Na życie czas…
Ma własna moc
wprost do gwiazd(faster!)

1:33 Ref 1(Lower than intro text)
Ogień i płomień w nich moc zaklęta
Na wieki w sobie, razem ujęta
W swej mocy wierni, zamknięci…
Lecz na wieki też wyklęci(– scream, Lower/growl)

1:46 stanza 2
Pójdę więc, drogą tą
Nie straszny wróg, nie straszne zło
Dzisiaj nikt nie złapię mnie
Będę wreszcie tym kim chce!
A gdy już, dojdę tam
Znajdę swych, nie będę sam
Odnajdę ciszę i spokój mój
Tam wreszcie będę po prostu swój

2:25 bridge 2
Własna moc…
To mój czas…
więc życie me
o właśnie tak!

2:39 <solo>

2:52 stanza 3
Gdy stoję tu, rozmyślam tak
Co też dał mi, ten chory świat
Garść cierpienia, potok łez
To że czułem się jak pies!
Lecz teraz gdy, znalazłem dom
Znalazłem spokój, ciszę, kąt
Wiem jedno że, że tylko ja
Znam na swoje, życie plan!

3:19 start bridge 3(instrumental)

4:23 bridge 4
To jest to kim chcę być…

4:28 outro
ooooOOOOOooooo (follow melody)

klimat - wiadomo - szeroko pojęty smutek i żal do świata

opinie?
Muzyka bez muzyki? To se ne da, panocku Wink Sam tekst nikomu nic nie powie, zresztą nierozsądnie jest rozpowszechniać niezrobione własne rzeczy - plagiatorów nie brakuje.
Muzykę zawsze można wrzucićSmile Sam tekst może właśnie dużo powiedzieć bo jeśli wokal jest ostry (czyt. niezrozumiały dla potencjalnych słuchaczy) to warto mieć coś przed oczami.
Nie widzę żadnych przeszkód by oceniać zamieszczony tekst jak wiele innych (np. wiersze itp). Chociaż lepsze wrażenie zrobi kompozycja w całości.

CrankManagement napisał(a):
prosił mnie o napisanie kawałka do jednej z ich nut

Dla mnie to jednoznaczne czyjego autorstwa jest zamieszczony tekst, więc skąd pomysł z plagiatem?

Co do samego tekstu nie powalił mnie z nóg Toungue Jest prosty, można powiedzieć, że temat już trochę oklepany (z drugiej strony jaki nie byłby oklepany). Można by pomyśleć nad rozbudowaniem/urozmaiceniem refrenu bo to najważniejsza część utworu i powinna wpadać do głowy nie dając spokojuToungue Jednak z ogólną oceną chciałabym poczekać aż usłyszę całość Smile

moniulek666 napisał(a):
Dla mnie to jednoznaczne czyjego autorstwa jest zamieszczony tekst, więc skąd pomysł z plagiatem?

Bo mimo wszystko ktoś może przeczytać i coś z tego zgapić? Jeśli kawałek nie został jeszcze nagrany, to zawsze istnieje możliwość popełnienia plagiatu przez osobę trzecią.

Six napisał(a):
Bo mimo wszystko ktoś może przeczytać i coś z tego zgapić? Jeśli kawałek nie został jeszcze nagrany, to zawsze istnieje możliwość popełnienia plagiatu przez osobę trzecią.

W takim wypadku to leży w interesie osoby wrzucającej, czy chce się pochwalić, czy nie. Bez sensu by było gdyby każdy musiał siedzieć cicho.
Z mojej strony koniec bo już się off top robi Toungue

Przekierowanie