Antyforum

Pełna wersja: Polowanie na czarnego kota!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzisiaj piątek 13-go!
Kto z was jest przesądny?? Wychodząc dzisiaj z domu rzucaliście solą przez ramię, a może wypatrywaliście z daleka czarnego kota, który zaszedł wam drogę…? Przyznawać się kto obkładał się czosnkiem, tudzież innymi specyfikami by odgonić nieuniknionego pecha?
Jak to jest, mamy XXI wiek, a ludzi przesądnych u nas pod dostatkiem. Czekam na wasze opinie na ten temat.
Ja osobiście nie wierze prawie w żadne przesądy; czarne koty, przechodzenie pod drabinami, piątki trzynastego - to wszystko po prostu bajki dla małych dzieci. Kiedyś z maty dostałem w piątek 13. szóstkę

Puzon napisał(a):
to wszystko po prostu bajki dla małych dzieci

taaaa.... dla dzieci.... Ja 13 w piątek miałem wypadek... Staram się o tym nie myśleć, ale zawsze podświadomie obawiam się tego dnia...

Moim zdaniem całe to mówienie, że będziesz miał/miała pecha kiedy czarny kot Ci przejdzie drogę, albo 13 wypada w piątek jest przereklamowane. Równie dobrze Twoje urodziny mogą być bardzo pechowym dniem. Kiedy najmniejszy pech spotka Cie trzynastego, od razu usprawiedliwiasz to datą. Myślę że to żyje głęboko w naszej podświadomości.

sorethroat napisał(a):
Myślę że to żyje głęboko w naszej podświadomości.

dokładnie... do czasu wypadku nie wierzyłem w 13 Wink

Ja przesądna nie jestem...wręcz staram się obalać wszystkie zaabobony i stereotypy. Doskonałym tego dowodem jest fakt, że na jakieś dwa tygodnie przed maturą obciełam na krótko włosy. Ponoć ścinanie ich przed egzaminamy skraca nasze szanse na dobre wyniki...ja jakoś tego nie odczułam. Rzecz podejścia do konkretnych sytuacji...
Nie panikuję gdy jakiś kiciuś "zajdzie" mi drogę, drabina...hmm...zawsze omijam ale to dla własnego bezpieczeństwa, nie ze względu na przesąd.
zacznijmy od tego że ten przesąd powstał w czasach kiedy ludzie wierzyli w magie i zjawiska nadprzyrodzone co więcej był inny kalendarz tak więc nasz piątek trzynastego jest tylko w naszej podświadomości, jak ktoś podświadomie sobie wmówi że ma pecha to tak będzie np. w normalny dzień nie zwraca uwagi na światło czy inne duperele a w piątek 13 co chwile będzie ale mam pecha czerwone światło, auto nie zapala itd. po prostu wszystkie nieszczęścia z dnia zwala się na piątek 13.

Czy to są bajki? Czy stosuję jakieś specyfiki?

Tak jedno dobre zaklęcie na siebie i nic cię nie ruszaBig Grin
Ja zdecydowanie nie jetsem przesądna. PIĄTEK TO BYŁ NAJCUDOWNIEJSZY DZIEŃ OD POCZĄTKU ROKU SZKOLNEGO;] Nie pamiętam tak udanego zakończenia tygodnia,oby częściej ;-)
kocham piątek (tygodnia koniec i początek) ale czarne koty jeszcze bardziej... a 13 to liczba jak kazda inna.
Lubię czarne koty, jedną z moich ulubionych liczb jest 13, przesądna nie jestem, czekam na kolejny piątek 13 Toungue Najbliższy w kwietniu Big Grin

pozdrawiam Smile
Przekierowanie