na pewno każdy z nas ma swoje ulubione teksty piosenek, albo przynajmniej fragmenty. Albo nawet nie ulubione, ale takie które dobrze się Wam kojarzą. Może wpiszcie je w tym temacie. nie chodzi tutaj o całe teksty, ale właśnie o takie "złote mysli" Ja może zacznę od tego - Farben lehre "Pozytywka"
"Kto szuka ten nie błądzi - tak teraz o tym myślę
Są kłamstwa i półprawdy, są prawdy oczywiste
A prawda bywa gorzka, lecz może być i słodka
Chwilami chcę być sam, a potem kogoś spotkać ... "
Nie wiem, czemu, ale jakoś lubię te słowa, mimo że sama piosenka jest dośc denerwująca. Jakie są wasze pomysły?
Cały tekst A Perfect Circle- "Peace Love And Understanding"
As I walk through
This wicked world
Searchin' for light in the darkness of insanity.
I ask myself
Is all hope lost?
Is there only pain and hatred, and misery?
And each time I feel like this inside,
There's one thing I wanna know:
What's so funny 'bout peace love & understanding?
And as I walked on
Through troubled times
My spirit gets so downhearted sometimes
So where are the strong
And who are the trusted?
And where is the harmony?
Sweet harmony.
'Cause each time I feel it slippin' away,
just makes me wanna cry.
So where are the strong?
And who are the trusted?
And where is the harmony?
Sweet harmony.
'Cause each time I feel it slippin' away,
just makes me wanna cry.
ja nie popieram takich wątków.
Wszystkie płyty Wilków i Roberta Gawlińskiego maja przepiekne teksty i ja je kocham.Kocham teksty Comy,Happysada i tysiąca innych wykonawców.Kazde z osobna za coś innego. Mam ci wszystkie skopiować?;-)
hehe, no jesli kochasz wszystkie to raczej nie

ja tez lubie Gawlińskiego i Wilki

co do Happysada to popieram. Kazdy tekst ma w sobie cos...cos, co jest uniwersalne i pasuje do przemyslen, do zycia...Nie wiem, jak wy, ale ja miałam tak, że nie potrafiłam wyrazić niektórych swoich uczuć inaczej niż cytatem z którejś ich piosenki...
jeżeli o mnie chodzi to jak najbardziej teksty System of a Down. swego czasu analizowałam każdy wers ich piosenki i z każdym utworem przekonywałam się że to "posłańcy którzy mają głosić prawde" hahaha... to były dobre czasy

Dla mnie to jeszcze do tych wyżej wymienionych powinno się twórczość Grabaża dodać

Co zaś do jakiegoś takiego ulubionego ulubionego, to ja nie mam, zależy od sytuacji nastroju i takich innych.
Ja Grabaża własnie analizuje :]
Podobno na podstawie jego tekstów to już perę prac magisterskich powstało

Systema są totalnie genialne, zgodzę się z Alką. Ostatnie płyty też ale przez kilka ładnych lat analizowałam te z Toxicity. 'Mój tasiemiec mówi mi co mam robić' ...yeah :]
COMA ma niesamowite... Rogucki pisze wspaniałe teksty... 'A dziewczyny piękne i młode oraz zawsze można je zaprosić na sok', 'strach nabiera mocy i zniewala rozum', 'Noc jest z milczenia skrzydeł ptasich...'. Naprawde można wymieniać wiele... Napisanie nazwisk choć niektórych dobrych tekściarzy jest prawie niemożliwe a co dopiero ulubionych piosenek. Przynajmniej dla mnie :]
Inni polscy? Kaczmarski (którego własnie słucham), Republika czyli Ciechowski, Grachuta, Kazik Staszewski, Maćka Maleńczuka... Dziwne połączenia ale to kilka takich którzy mi się nasuneli jako pierwsi

Zagranicznych równie wiele... Uwielbiam teksty RHCP czy The White Stripes.
Można w tym momencie zacząć mówić o poezji, a to długi temat a coś czuje że i tak zjechałam z tematu