Antyforum

Pełna wersja: Kino bambino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
cyt. darki:widziałaś (mam nadzieję, że ktoś się do dyskusji dołączy jednak) 4 miesiące 3 tygodnie 2 dni? Rumuński film o aborcji? Szok. Aczkolwiek reżyserowi z tego co wiem plan sie nie udał, bo chcia udowodnić, że aborcja powinna być dozwolona a (przynajmniej z mojego doświadczenia) wyszło całkiem odwrotnie.
To jest drugi taki film, który wbija w fotel. koniec cytatu
ja cie zrozumiałem perfekcyjnie,
sory,ale to też nie ma nic wspólnego z gramatyką języka polskiego!!!![zaprzeczysz?],piszemy na forum ,szybko i w miarę zrozumiale dla wszystkich ,jeżeli masz jakieś zapytania o sens mojego posta ,proszę o zapytanie na priwie!pozdrawiam
Tak Darka widziałam 4 miesiące 3 tygodnie i 2 dni....dla mnie film porażający.
Nawet światło i zdjęcia potęgują w tym filmie nastrój cierpienia i rozdarcia, a napięcie jest budowane lepiej niż w nie jednym thillerze.
Dla mnie to film nie tylko o aborcji, ale też o tym jak trudno czasem w obliczu życiowych dramatów pozostać człowiekiem.

Co do Rezerwatu Krzysiek to owszem temat jest znany, czy oklepany jak to nazwałeś, ale mi chodziło głównie nie o temat ale o sposób jego pokazania , który do mnie trafił i świetną jak dla mnie grę aktorską. Oczywiście ile odbiorców tyle opinii i bardzo dobrze, bo gdyby wszyscy myśleli podobnie to byłoby nudno i nie byłoby tej dyskusji Smile
Wspomniałeś o Bessonie....jeśli Besson to dla mnie przede wszystkim "Wielki Błękit"- to jeden z moich ukochanych filmów do którego często wracam i wszystkim polecam.
(Nie bierz sobie tego zbytnio do serca, po prostu postaw czasem enter Toungue)
Co do odmiennych zdań mojego i Darki - to chyba rzecz naturalna, że opinie bywają różne, jakże byłoby nudno gdybyśmy zawsze myśleli podobnie.
Wracając do tematu filmu - moje zdanie na temat aborcji jest bardzo proste: powinna być legalna gdyż każdy a właściwie każda z nas powinna o tym sama decydować... nie oznacza to jednak, że sama bym to zrobiła. Jak jednak pisałaś Darko możnaby na ten temat dyskutować i dyskutować... (ale to chyba temat na inne forum) Tyle opinii ile ludzi... i to chyba dobrze, że tak właśnie jest Smile
Reasumując film ten szczerze polecam każdemu kto nie ucieka od trudnych tematów i kto w kinie nie tylko lubi się pośmiać ale i pomyśleć.
Przy okazji polecam inny rumuński: "Love sick - niebezpieczne związki" o specyficznej przyjaźni dwóch studentek. Temat równie kontrowersyjny dla niektórych.
Z kina czeskiego... oprócz wspomnianych już przez Was rewelacyjnych "Butelek zwrotnych" polecam "Guzikowców" Zelenki (napisał scenariusz do kultowych już "Samotnych") gdzie kilka luźno przedstawionych historii, łaczy się w zgrabną całość a także "Rok diabła" (też Zelenki) - dokument z elementami komedii, historia pewnego znanego pieśniarza, który leczy sie z alkoholizmu... świetnie pokazane relacje między głównym bohaterem a ludźmi, którzy na drodze tej walki z nałogiem się pojawiają oraz zmiany, jakie w nich zachodzą pod wzajemnym wpływem...
z komedii,to przede wszystkim stare polskie,[domena osób po 30estce i na emigracji]ale też goście goście,albo:fisher king,co powiecie o tych dwóch tytułach?
Krs lysy komo niestety nie widziałam.

Od "Guzikowców" bardziej podobali mi się "samotni", a szczególnie rola tego wiecznie naćpanego chłopaka, któremu trawka tak mózg wypaliła, że nie pamiętał, ze ma dziewczynę i nie może mieć drugiej. Mądre są te czeskie filmy.

Widzieliście "Zgon na pogrzebie"?
darka: Fisher King ,musisz zobaczyć,z wyrąbistą rolą Robina Williamsa!lepsze o 100 procent od MRS.Doubtfire,z nim także,ma przesłanie ,a takie filmy mnie kręcą,a Goście Goście to już klasyka francuskiej komedii z Jeanem Reno warto zobaczyć też zwłaszcza pierwszą część,a np trochę zakręcone?:12 małp,Seven?[chyba spacje dobre zrobiłem?he he będę ci trochę dokuczał,ale mi przejdzie!!!]pozdrawiam kinobambinomaniaków1

Darka napisał(a):
Krs lysy komo niestety nie widziałam.

Od "Guzikowców" bardziej podobali mi się "samotni", a szczególnie rola tego wiecznie naćpanego chłopaka, któremu trawka tak mózg wypaliła, że nie pamiętał, ze ma dziewczynę i nie może mieć drugiej. Mądre są te czeskie filmy.

Widzieliście "Zgon na pogrzebie"?

"Samotnych" określiłam mianem filmu kultowego co według mnie oznacza bezdyskusyjną wyższość tej pozycji nad "Guzikowcami". Kontynuując wątek czeski ale ten z kilku ostatnich lat (bo ponad wszystkimi nawet "Samotnymi" zawsze NAJbardizej kultowym filmem dla mnie będą "Pociągi pod specjalnym nadzorem" no i serial o Arabelli)... wracając do tematu: przesympatyczna komedia o fatalnym polskim tytule "Mężczyzna idealny" (dużo ciekawiej brzmi to w oryginale "Roman pro zeny").. historia dziewczyny, która wiąże się z dużo starszym mężczyzną, który okazuje się być dawnym partnerem jej matki... świetne teksty, zabawne sytuacje... polecam na rozluźnienie...
Ostatnio widziałam też "Piękność w opałach" Jana Hrebejka i muszę przyznać, że nieco mnie ten film rozczarował (chyba tylko do czeskiego piwa nie mogłabym się przyczepić Toungue). Jakiś taki niedosyt czułam po wyjściu z kina... Czy ktoś z Was widział?

"Zgonu na pogrzebie" niestety nie widziałam Sad

A czy Wy widzieliście czeski film drogi "Jazda" Jana Sveraka?

Z tego co ja moge polecic to cos co na 100 znacie... a mianowicie "Zielona Mila" Generalnie musze powiedziec że podszedłem do tego filmu najpierw czytając książke dopiero potem siadfając przed ekran. Muszę powiedzeć że książka była świetna jak zwykle okraszona przemyśleniami Kinga po których szczęka opada... tyle o ksiązce. Co do filmu nie zawiodłem sie kilka elementów się tylko nie zgadzało i motyw domu starców troche skwasili.... ale film również świetny... Nie zawidłem sie ani na ksiązce ani na filmie Smile... w porzeciwieństwie do filmu "W słusznej sprawie" na podstawie b.db. ksiązki Katzenbacha...
mam zaległości jednak ,jeśli chodzi o kino czeskie,ale nie samym Złotym Bażantem człowiek żyje!widzieliście CRANKA?[tak apropos gościa,cały film naćpanego?]
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Przekierowanie